"  Mijn hoofd is altijd vol en nooit heb ik mijn rust kunnen vinden totdat ik twee jaar geleden met Ruby mee ben geweest naar een yogaretraite in Egmond.

Ik heb daar ervaren hoe je de rust kunt terug vinden in je hoofd en in je lichaam, het was heel bijzonder. Ik ben nu twee jaar verder en gebruik nog dagelijks deze technieken.

Ben je hier heel nog steeds heel dankbaar voor Ruby, jij was daar op de momenten dat het even moeilijk was. Er ontgaat jouw niks, een stukje persoonlijke aandacht."

Sandra van den Berg 


Re-Align Yourself!

Waarschijnlijk heb je weleens ervaren wat een yoga of meditatieles met je kan doen. Misschien voel je je kalm, ontspannen, energiek, krachtig, geaard, ruim of liefdevol. En dat al na één les! 

Op een retraite is het effect nog veel krachtiger en langduriger. Dan gebeurt er iets waardoor er dingen wegvallen. Wat overblijft is zoiets als: diepe stilte, moeiteloosheid, eenvoud, eenheid, volledig aanwezig zijn. 

Dat is wat ik bedoel met 'Re-Align Yourself'. Je komt weer in lijn met wat je werkelijk bent. Door alle ruis te laten bezinken, komt die essentie vanzelf weer tevoorschijn. Wat hierbij helpt, zijn de...

...YogAlignlessen
Uiteraard helpt de yoga om opgebouwde spanningen los te laten en de aandacht in het hier en nu te brengen. In dit weekend maak je kennis met YogAlign, een bijzondere vorm van yoga met als basisprincipe het stimuleren van een gezonde houding. In de foto hierna is goed te zien hoe YogAlign je houding langer, slanker en rechter maakt, zelfs in drie dagen tijd. Met een betere houding voel je je krachtiger, meer ontspannen en kunnen pijnklachten verdwijnen.  

YogAlign biedt een veilig alternatief voor yoga houdingen waarin de lenigen onder ons te ver kunnen gaan. De nadruk in de lessen ligt minder op rekken en meer op het activeren van je kern en een goede uitlijning van de wervelkolom. Andere kenmerkende elementen zijn de zelf-massage en de ademhalingstechniek die in de hele les geïntegreerd is.

De houdingen zijn goed te doen voor iedereen. Hier is meer informatie te vinden over deze vorm van yoga.

...ochtenden in stilte 
Als er niet gesproken wordt, blijf je meer bij jezelf. Het geeft veel rust als je niet voortdurend hoeft te reageren, je mening hoeft te geven of over jezelf hoeft te vertellen. Evengoed gebeurt er in de gedachten- en gevoelswereld van alles, waarvan je je zonder sociale afleiding beter bewust bent. Je kan zo meer de tijd nemen om er echt even bij stil te staan. Stilte is een prachtige uitnodiging om alles wat zich aandient te omarmen.

...begeleide meditatiewandelingen

We wandelen in stilte en we wandelen langzaam. 

Woorden kunnen eigenlijk nooit recht doen aan een ervaring of een object. Woorden worden stempels die je ergens opplakt, je weet al: het is een 'boom', en dus kijk je niet meer echt en mis je de eigenlijke ervaring ervan. Dat doen we nagenoeg met alles, zodat we bijna volledig in ons hoofd zijn gaan leven. Niets voelt meer sprankelend omdat we alles al denken te kennen. 

Door de mindfulness oefeningen die we doen valt tijdens het meditatief wandelen het associatieve denken weg en komt er komt een heel bewust soort aanwezig zijn voor in de plaats. Je ervaart jezelf en de omgeving ineens direct, in je lichaam, in plaats van in je hoofd.

...meditaties met zittend gewaar zijn

Deze meditatie techniek is uiterst eenvoudig en liefdevol. Je doet eigenlijk zo min mogelijk/je laat zoveel mogelijk achterwege; je hoeft niets te bereiken, niets te veranderen, niets beter te doen, niets te ontwijken. Gedachten en gevoelens komen en gaan en jij blijft gewaar van dat alles. Dit vergroot je helderheid; je ziet dingen zoals ze zijn en niet zoals je ego je op de mouw probeert te spelden. Er kan zo een gezondere verhouding met het denken en opspelende emoties ontstaan. 

...Kirtan bijeenkomsten

Mantra zingen is voor mij een grote bron van vreugde. Het brengt me altijd weer waar ik wil zijn. In tijden dat ik ergens in vastzit, doorbreekt het de stagnatie en laat het de energie weer stromen. In tijden dat ik me afwezig voel, helpt het me terug naar hier en naar nu en heb ik weer het gevoel dat ik er echt ben. In tijden van grote drukte in het denken, helpt het me naar de stilte. 

De klanken van het harmonium en het zingen, zorgen dat dingen die vastzitten weer gaan stromen. Misschien komen er tranen of voel je je ongemakkelijk. Het voelen van emoties is de enige optie als je met de levensstroom mee wilt bewegen in plaats van er tegenin roeien of de stroom indammen. Kirtan is een uitnodiging om weer voluit te leven!