‘Verbinden met jezelf’, hoe doe je dat?
“Gewoon jezelf zijn, dan komt alles goed” is een veelgehoord advies. Maar welke versie van jezelf? Heb je wel eens opgelet als iemand die je goed kent aan de telefoon zit? Aan de manier van spreken weet je vaak al wie er aan de andere kant van de lijn is. Mensen gedragen zich bij elke persoon en in elke situatie anders. Zijn ze dan niet zichzelf?
In een artikel over authenticiteit dat ik las in de wetenschapskatern van onze krant, zeggen de aangehaalde onderzoekers: “Het zou getuigen van onaangepastheid en gebrek aan flexibiliteit als je je tegen iedereen hetzelfde zou gedragen”. Er is dus niet één manier van zijn waarop je jezelf bent. De onderzoekers benadrukken dat je altijd jezelf bent, zelfs op de momenten dat je je niet helemaal jezelf voelt.
Ben je dus ook jezelf als je bijvoorbeeld aan het opscheppen bent of als je iets liefs zegt waar je eigenlijk niet helemaal achter staat? Volgens mij hoort ook al dat gedrag gewoon bij jouzelf. Je hebt blijkbaar geleerd om af en toe een leugentje om bestwil te vertellen, dat is deel geworden van jouw manier van met dingen omgaan.
Het artikel was getiteld: ‘Je ware zelf? Dat bestaat niet’. Ondanks dat deze onderzoekers stellen dat je altijd jezelf bent, zeggen ze dus ook dat het ware zelf niet bestaat. Hoe zit dat dan? Blijkbaar is er een verschil tussen je gewone zelf en je ware zelf. Je gewone zelf is een verzameling van gewoontes: gedachtenkronkels, meningen, aangeleerd gedrag, vaak terugkerende gevoelens.
Psychologen vinden het ware zelf “een onwetenschappelijk concept”. Ik moest breed glimlachen om de zin “Het ware zelf weet aan elke poging tot objectieve wetenschappelijke bestudering te ontsnappen”. Dit is waar je in meditatie ook achter komt. Het is overduidelijk dat al het denken, voelen, zien en horen waargenomen wordt, maar zodra je gaat kijken wie/wat de waarnemer is, vind je niks.
Dit onvindbare van het ware zelf is precies wat in de advaita en dzogchen filosofie gebruikt wordt; niet als argument dat het ware zelf niet bestaat, maar als argument dat je ware zelf oneindig en allesomvattend is. Het kan niet gevonden worden omdat dat waarmee we zoeken en het zoeken zelf allemaal omvat wordt door het ware zelf. Alles speelt zich af in het ware zelf, ook het gevoel van jezelf zijn of juist niet jezelf zijn.
Een veelgehoord argument van mensen om deel te nemen aan een yogaretraite is om weer te verbinden met zichzelf. Ik neem aan dat dan het ware zelf bedoeld wordt. Want met onze gewone zelf worden we de hele dag door al geconfronteerd; die runt de show, daar zitten we met handen en voeten aan gebonden.
En hoe doe je dat dan? Verbinden met je ware zelf? Eigenlijk is dit een vreemde vraag want ook met ons ware zelf zijn we natuurlijk voortdurend verbonden. Helaas hebben we dat niet zo in de gaten omdat het gewone zelf de aandacht nogal opeist. We geven onmiddellijk gehoor aan elke gedachte die in ons hoofd of gevoel dat in ons lijf opkomt.
Verbinden met het ware zelf is dus het logische resultaat als je je wat minder met het gewone zelf verbindt, het wat minder serieus neemt. Je laat die gedachten gewoon lekker tegen je aan kletsen, zonder dat je erop reageert. Je ervaart de gevoelens in je lichaam zonder dat je er conclusies uit trekt. Je ziet alle neigingen van je gewone zelf wel, maar je verbindt je er niet mee in de zin dat je niet langer het idee hebt dat jij dat bent. Je blijft kijken naar al die patronen van het gewone zelf en dan krijg je steeds meer het idee dat jij degene bent die alles waarneemt, de ruimte waarin alle patronen zich voordoen, het ware zelf dus.
Daar heb je in een retraite nou eens lekker de gelegenheid voor want je hoeft niets te regelen en zelfs niet te praten.